Projekty KSS 1/2023

Opravená budova střediska BETHEL Třinec

Díky programu Moravskoslezského kraje na podporu zvýšení kvality sociálních služeb poskytovaných v Moravskoslezském kraji na rok 2023 se nám daří provádět větší opravy na některých našich střediscích.

Veškeré tyto projekty jsou realizovány díky poskytnuté dotaci z Programu na podporu zvýšení kvality sociálních služeb poskytovaných v Moravskoslezském kraji na rok 2023, kód dotačního titulu: KSS 1/23 Podpora aktivit spojených s naplňováním standardu č. 13 vyhlášky č. 505/2006 Sb.

Název projektu: Zateplení budovy střediska BETHEL Třinec

Výše dotace: 1 000 000 Kč

Zodpovědná osoba: Mgr. Šárka Ociepková, DiS.

Hlavním cílem projektu je snížení energetické náročnosti budovy a v souvislosti s tím zvýšení komfortu pro klienty sociálních služeb poskytovaných v budově střediska BETHEL Třinec. V rámci nákladů na provoz poskytovaných služeb dojde k úsporám výdajů na energie. Realizací projektu přispějeme také ke zlepšení vizuální stránky budovy našeho střediska.

Název projektu: Lepší život pro seniory v domově SAREPTA Komorní Lhotka

Výše dotace: 1 000 000 Kč

Zodpovědná osoba: Mgr. Halina Pientoková, DiS.

Hlavním cílem projektu je zabezpečit odpovídající zázemí pro aktivizaci a osobní hygienu klientů a tím přispět ke zvýšení kvality, standardu a bezpečnosti poskytované sociální služby. Za tímto účelem jsou naplánovány dva dílčí cíle:
1) rekonstrukce společenské místnosti pro klienty domova sloužící jako klíčové místo pro jejich setkávání, sociální interakce a společenské akce. Místnost je v současné době v nevyhovujícím materiálově-technickém stavu,
2) pořízení multifunkční polohovací vany do centrální koupelny v přízemí, kde vana v současné době zcela chybí. Dotace získaná z prostředků MSK nám pomůže vytvořit důstojné zázemí pro seniory odpovídající požadavkům 21. století, hygienickým normám a protipožárním předpisům. Aktivity projektu prokazatelně povedou ke zvýšení materiálně-technického standardu služby.

Název projektu: Hydroizolace základů a oprava střechy střediska SÁRA Třinec

Zodpovědná osoba: Mgr. Stanislav Mrózek

Průběh realizace projektu KSS1/2023 na středisku Sára Azylový dům pro ženy:

Během dubna začaly externí firmy pracovat na realizaci projektu KSS1 na budově Azylového domu Sára v Třinci - Kanadě. Do konce dubna byla provedena hydroizolace základů budovy metodou tlakové injektáže. Práce pokračovaly v intervalech zhruba týdně, kdy byla odstraněna omítka v místech aplikace a následně proběhla aplikace izolační vrstvy. O týden později, po proschnutí zdi a vytvrzení izolačního materiálu, byla na zeď aplikována sanační omítka. V prvním týdnu května byla tato část prací dokončena a předána bez závad. Zároveň stavební firma provedla zateplení střechy a její pokrytí fólií, což bylo dokončeno také v prvním květnovém týdnu. V současnosti probíhá poslední fáze projektu, výroba požárního žebříku. Ten je již vyroben a čeká na žárové zinkování, po kterém bude instalován na určeném místě. Samotná instalace by měla být dokončena do konce měsíce května.
Díky těmto úpravám dojde k výraznému zlepšení budovy a k posílení jejích vlastností. Tepelná izolace by měla omezit přehřívání v létě a snížit náklady na vytápění v zimě. Ve spodních místnostech by nemělo docházet k vlhnutí obvodového zdiva, což zlepší komfort jejich využívání. Požární žebřík umožní snazší přístup na střechu pro servisní účely nebo čištění okapů, což dříve vyžadovalo nákladný pronájem montážní plošiny.

Název projektu: Bezpečí a důstojnost pro uživatele střediska EBEN-EZER Český Těšín

Výše dotace: 967 000 Kč

Zodpovědná osoba: Mgr. Jana Chlebusová

Hlavním cílem projektu je zvýšit bezpečí a důstojnost pohybu našich uživatelů a to instalací elektrických otevíračů na bezdotykové čidla. Projekt řeší problematiku zkvalitnění prostředí a zajištění bezpečných a důstojných podmínek pro bydlení
v rámci poskytování sociální služby domova pro osoby se zdravotním postižením.

Díky poskytnuté dotace z Moravskoslezského kraje můžeme:

• zajistit bezpečí uživatelů při vzniku požáru – prevence šíření požáru;
  • zajistit bezpečný pohyb osob s omezenou hybností;
  • zajistit důstojný pohyb v domácím prostředí – osamostatnění uživatelů;
  • zvýšit kvalitu sociální služby.